Øg proteinindholdet i første slæt græs

DE HØJE PRISER NOGLE ALLEREDE BETALER FOR PROTEINFODER, ISÆR FOR SOJASKRÅ, GØR DET DERFOR HØJAKTUELT AT TILSÆTTE ENSILERINGSMIDDEL TIL 1. SLÆT GRÆSENSILAGE.


Diverse problemer omkring soja og vejrets indvirkning på græssets udbytte og kvalitet, gør det yderst aktuelt at kigge på alternativer til det dyre/manglende sojaprotein – eksempelvis ved at tilsætte ensileringsmiddel til 1. slæt græsensilage.

Ensileringsmidlet har bl.a. den funktion, at der ved anvendelse at de rigtige midler forbliver hele 33 procent mere af det protein, der er i græsset, som bypass-protein. 

Årsagen er, at i perioden fra græsset snittes og til det er færdigfermenteret, er det ustabilt. I den periode hvor PH-værdien falder fra 6,5 i marken, til ca. 4 i stakken, nedbrydes proteinkæder til enkeltaminosyrer, og dermed vil der være mindre bypassprotein i græsset, jo længere tid ensileringsprocessen tager. Effekten af ensileringsmiddel betyder, at man som tommelfingerregel kan spare 0.1 kg soja pr fe græs, der behandles ved snitning.

Med de priser der pt. er på soja, giver det et meget fornuftigt regnestykke.

Eksempel:

  • Græsensilage med 3,2 kg til en fe, vil koste 4 øre pr fe at tilsætte ensileringsmiddel, pr fe.
  • 0,1 kg soja kommer til at koste mindst 40 øre.
  • Dvs. en meget fornuftigt byttepris.

Dertil kommer, at det ”nye” ECO Cool, som har været på markedet de sidste par år, også har en meget positiv indvirkning på græssets holdbarhed. 

Husk – det er altid vigtigt at bruge det rigtige middel, men det er endnu mere aktuelt her til første slæt, hvor der forventes meget sukker i græsset, som dermed bliver sværere at styre under udfodring.

 Har det jeres interesse, eller i har nogle spørgsmål, er i velkommen til at ringe til Bjarne Steiner på tlf. 28459552.