BJ-Agro lancerer ny online planteportal

PÅ PLANTPORTAL.DK KAN KARTOFFELAVLEREN NEMT OG HURTIGT SE EN SAMLET OVERSIGT OVER ANBEFALINGER TIL BEHANDLINGER I SINE MARKER BASERET PÅ PLANTEANALYSER

Med planteanalyser er det muligt at se præcis hvilke næringsstoffer, der skal tildeles i kartoffelmarken for at opnå det bedst mulige udbytte. Baseret på flere års dataindsamling og mere end 1000 planteprøver lancerer planterådgivningsvirksomheden, BJ-Agro, nu den nye digitale platform, plantportal.dk, der gør resultaterne fra planteanalyserne endnu mere lettilgængelige og overskuelige.

- De første planteanalyser skal gerne tages i starten af juli og derefter cirka hver 14. dag. På plantportal.dk får landmanden et samlet overblik over sine prøveresultater, så han kan følge udviklingen i sine marker over tid og holde øje med, om planterne er i god stand eller mangler næringsstoffer, fortæller Benny Jensen, direktør i BJ-Agro.

Ud fra resultaterne af planteanalyserne får landmanden en fortolkning med anbefalinger til behandling fra BJ-Agro på plantportal.dk. 

- Svaret kommer hurtigt, så landmanden kan nå at handle på det. Vi har kørt forsøg med bladgødning, som giver en bedre udnyttelse af næringsstofferne end, hvis man spreder gødningen på jorden. Forsøgene har vist, at kombinationen af planteanalyser og bladgødning giver en bedre kvalitet, et større udbytte og kan forlænge vækstperioden ved sene kartofler, lyder det fra Benny Jensen. 

Direktør Benny Jensen glæder sig over at kunne lancere plantportal.dk.

Ambition om flere afgrøder

Tidligere fik landmændene svar på planteanalyserne direkte fra BJ-Agro og har altså ikke haft et samlet, lettilgængeligt overblik, som der nu er på plantportal.dk. Med lanceringen af den nye platform håber Benny Jensen, at flere kartoffelavlere vil overveje muligheden for en mere optimal og miljøvenlig gødning med planteanalyser.

- Det mest optimale i forhold til økonomi, miljø og ressourcer vil klart være, hvis landmændene startgøder marken moderat og senere supplerer med bladgødning ud fra planteanalyser. Her kan planten få tildelt lige præcis det, den har brug for, i stedet for at få en masse ekstra fordi man ikke vil risikere, at den mangler noget, siger Benny Jensen, der har en klar ambition om, at den nye platform i fremtiden vil blive udbygget med flere værktøjer til planteavlen.

 - Som det næste vil vi se på mulighederne for at implementerer majs på plantportal.dk, da majs ligesom kartofler en er afgrøde med lang vækstsæson, hvor det er muligt at justere med tilførsel af næringsstoffer undervejs, lyder det fra Benny Jensen.