Nye markforsøg viser potentialet i planteanalyser

HVERT ÅR HAR BJ-AGRO EN LANG RÆKKE EGENFORSØG. I ÅR RUMMER FORSØGSPLANEN BLANDT ANDET FORSØG MED PLANTEANALYSER I KARTOFLER.

Både på BJ-Agros egen forsøgsmark i Hovborg og ved de landmænd, BJ-Agro har forsøgssamarbejder med, er der godt gang i væksten. For at udvikle viden og sikre den bedst mulige planteavlsrådgivning har BJ-Agro hvert år en lang række forsøg i forskellige afgrøder.

I år omhandler forsøgene blandt andet sorter, gødning og vækststimulering i majs og kartofler samt sprøjtning og bejdsning i kartofler.  Derudover er der hos flere landmænd forsøg med planteanalyser.

- I forsøgene med planteanalyser har vi tre led, hvor led 1 er gødet normalt med en kombination af svinegylle, NPK 14-3-15 og Patentkali. Til eftergødning bliver der brugt cirka 200 kg/ha N27, fortæller Esben Sangild fra BJ-Agro.

- Led 2 og 3 er gødet som første led, dog fratrukket cirka 27 kg kvælstof per hektar ved eftergødningen. Dette giver os muligheden for at udtage planteanalyser og derefter tildele præcis de makro- og mikronæringsstoffer, som planterne efterspørger i planteanalyserne, der udtages hver 14. dag. Derved kan vi undersøge, om vi kan gøde med et mindre input af næringsstoffer og stadig få det samme eller højere udbytte, siger Esben Sangild og tilføjer: 

- Forsøgene kører planmæssigt og nærmer sig tiden, hvor de første planteanalyser skal udtages.

Minimerer udvaskning

Formålet med planteanalyse-forsøgene er overordnet at gøde planterne mere effektivt ved hjælp af planteanalyser og bladgødning.

- At gøde direkte på bladene minimerer udvaskningen og er udnyttelsesmæssigt mere effektivt end at udbringe fast gødning. Derved kan man bruge mindre fosfor og kvælstof. Med planteanalyser og bladgødning kan man også arbejde på at hæve stivelsesprocenten, for eksempel ved at undgå overgødskning, forklarer Esben Sangild.

Det er nu tredje år, BJ-Agro tilbyder planteanalyser. Derfor er det heller ikke første gang, planteanalyserne optræder i forsøgsprogrammet.

 - Det er en løbende proces at afprøve de ting, vi arbejder med, og indsamle viden. De andre år har vi kørt forsøg med enten rent kvælstof, rent kalium eller rent fosfor. Nu har vi sat alle gødningerne sammen i det samme forsøg, hvor det er planteanalyserne, der afgør, hvad planterne skal tilføres, siger Esben Sangild og tilføjer:

- Det er ved at være tid til at komme i gang med planteanalyser i markerne, så jeg kan kun opfordre kartoffelavlerne til snarrest at tage kontakt til os hos BJ-Agro, hvis de vil drage nytte af de mange fordele ved planteanalyser og bladgødning.